Edició 2016

El mecenatge és, essencialment, amor a l’art, generositat i participació. Amb els Premis Art i Mecenatge, un dels pilars de la Fundació Art i Mecenatge, s’identifiquen tres moments essencials del camí de l’art.

Els premis reconeixen trajectòries, persones i comportaments amb l’objectiu d’identificar allò que és digne de ser imitat. Permeten valorar què fa d’una expressió artística determinada, d’una galeria i d’una coŀlecció, esdevenir un exemple. Als Premis Art i Mecenatge 2016, els mereixedors de tal distinció han estat Carlos León, la Galeria Guillermo de Osma i l’Archivo Lafuente.

«Sempre he procurat injectar a la meva obra una concepció del món, una filosofia, una presa de partit enfront l’existència.» —Carlos León, artista.

«Quan vaig cursar Història del l’Art a la universitat el mercat era quelcom molt llunyà i no sempre massa ben vist. Vaig comprendre la importància que té el mercat de l’art per l’art i per la història de l’art, i que realment és una separació completament absurda.» —Guillermo de Osma, galerista.

«Aquesta és l’enorme satisfacció per a nosaltres, que per primera vegada es doni un premi al coŀleccionisme a un arxiu. D’alguna manera també trenca el que és una coŀlecció convencional.» —José María Lafuente, coŀleccionista i fundador de l’Archivo Lafuente.

El jurat assenyala Carlos León com un dels pintors més rellevants de les darreres dècades; la tasca fonamental de la galeria Guillermo de Osma per a recuperar artistes o moviments significatius de l’art del segle xx oblidats o apartats del discurs acadèmic tradicional; i la coŀlecció de l’Archivo Lafuente com un valuós i especialment significatiu conjunt pel coneixement i interpretació de la història de l’art del segle xx.

Francisco Calvo Serraller, “A l’ombra de l’art. El tresor de la curiositat.”

Discurs d’obertura dels Premis Art i Mecenatge 2016

«Aquella indagació extraordinària que ens permet l’art, que és el preguntar per preguntar, el preguntar sense resposta, l’enllaçar una pregunta amb una altra pregunta, aquest estat d’exploració seria en certa manera com la decantació de la curiositat més profunda.»

«La curiositat és l’amor per preguntar-se, l’amor per explorar […] I en aquest sentit, seguint un punt de vista més generalista o metafísic, o filosòfic, de l’art i les comparacions amb l’ombra, a l’ombra de l’art estem tots nosaltres, està la comunitat que formem de maneres molt diferents.”

Recursos de premsa

Veure imatges

Contingut relacionat

Premis Art i Mecenatge

FAyMEdició 2016