Fundació Sorigué

Premi Art i Mecenatge 2015 en la categoria Coŀleccionista

El jurat, format per Carlos Fitz-James Stuart, duc d’Alba, Felipa Jove i Joan Uriach, ha valorat l’extraordinari compromís i la gran contribució que representa l’activitat coŀleccionista del matrimoni desenvolupada des de la Fundació Sorigué, fundada el 1985.

 

El jurat, que en edicions anteriors ha reconegut José Luis Várez Fisa, Helga de Alvear, la Fundació Juan March i a Pilar Citoler, ha destacat de la Coŀlecció Sorigué els valors següents:

 • L’elevat nivell artístic del conjunt de la coŀlecció i la seva evident vocació pública, desenvolupada al llarg de trenta anys.
 • La seva contribució i complicitat en el reforç del mercat local i en la dinamització de l’art amb projecció local i internacional.
 • Per la seva condició exemplificant, interpretant el coŀleccionisme amb valors com rigor, estabilitat, accés públic, coŀlaboració, compromís i vocació internacional.
 • Des de l’inici de la seva activitat, la Fundació Sorigué s’ha mostrat com un agent molt actiu i compromès amb les institucions públiques i privades implicades en la difusió de l’art.
 • Ha apostat per nous formats assumint riscos en les seves adquisicions, creant nous models de relació amb la contemporaneïtat.
 • Es tracta d’un ambiciós projecte ja consolidat que ha emprès recentment una nova etapa amb la creació del projecte denominat PLANTA. Marcada amb la voluntat d’aproximació multidisciplinària a la cultura, la singularitat del projecte rau en la fusió d’una coŀlecció d’art contemporani amb un entorn de plena activitat industrial, com a espai d’intercanvi i promoció del coneixement.
CERIMÒNIA DE LLIURAMENT DELS PREMIS ART I MECENATGE 2015

Entrevista a Fundació Sorigué

Presentació de la categoria Coŀleccionista. Premis Art i Mecenatge 2015
Carlos Fitz-James Stuart, Duc d'Alba
Discurs complet (PDF)

El Premi

Escultura de Miquel Barceló creada per a la Fundació Art i Mecenatge.

Biografia

L’any 2000, Julio i Josefina Sorigué declaren la seva voluntat de compartir amb el seu entorn la seva passió per l’art al donar la seva coŀlecció privada ―mostra de la pintura del segle XIX espanyol― a la fundació homònima, amb la qual cosa creen els fonaments de l’actual coŀlecció.

Després d’aquesta donació, el mandat va ser el d’ampliar la coŀlecció amb peces d’art contemporani, amb el rigor i la professionalitat propis del grup empresarial que la sosté. La coŀlecció gaudeix de l’assessorament d’especialistes que, juntament amb Ana Vallés, presidenta de la Fundació, formen part del Consell Assessor: José Guirao, Miguel Zugaza, Paloma Esteban Leal, Rafael Doctor, José Miguel Ullán i Julio Vaquero, entre d’altres.

La coŀlecció

La coŀlecció de la Fundació Sorigué reuneix més de 450 obres d’artistes internacionals, i es considera una de les coŀleccions privades més destacades a Espanya. Alterna artistes de renom internacional amb autors més desconeguts, és oberta i estableix moltes connexions entre diferents llenguatges i l’entorn. Cerca en les obres aspectes sensitius i emocionals. Així mateix, hi ha una voluntat de dotar la coŀlecció del tret humà, l’empremta de l’esforç i el talent com a expressió de la consciència de la nostra existència.

La coŀlecció busca un enfocament específic sobre diferents aspectes de la creació artística, i s’articula a través d’obres singulars de la producció de cada artista i genera, així, petits conjunts d’obres de gran qualitat i interès, claus en la trajectòria dels artistes.

El criteri per adquirir una obra està basat en la qualitat i l’aportació d’aquesta al conjunt ja existent. La coŀlecció té una gran projecció nacional i internacional. Es caracteritza per una forta vocació didàctica i educativa que es veu substanciada en una intensa tasca d’activitats paraŀleles a les exposicions i en una activa política de préstecs a institucions nacionals i internacionals, com MoMA (NY), Thyssen-Bornemisza (Madrid), Tate Gallery (Liverpool), Museu d’Art Santa Monica (Califòrnia), Museu Albertina (Viena), el CAC (Màlaga) o el Museu de Belles Arts (Boston).

La coŀlecció busca un enfocament específic sobre diferents aspectes de la creació artística, i s’articula a través d’obres singulars de la producció de cada artista i genera, així, petits conjunts d’obres de gran qualitat i interès, claus en la trajectòria dels artistes.

Entre aquests grups, hi destaquen:

 • Obres de gran format d’Anselm Kiefer, juntament amb una obra dels vuitanta i un llibre estampat en xilografia.
 • Una representació de William Kentridge formada per dues de les seves més significatives peŀlícules, una excepcional peça formada per quatre panells de mesures inusuals en aquest artista i un conjunt de dibuixos.
 • Doris Salcedo, escultora colombiana, hi és també protagonista amb un notable grup d’obres.
 • Julie Mehretu, artista etíop, està també representada amb una parella d’obres de gran format.
 • Un important grup d’obres d’Antonio López García, format per dibuixos de grafit sobre paper, dues pintures i una escaiola original sobre la figura de l’home.

Nou projecte

El projecte estructurat a partir de la coŀlecció s’ha constituït amb la voluntat de crear una aportació social, educativa i transformadora dels contextos en què el grup Sorigué actua. És fruit de la inversió permanent del grup empresarial que el sosté, del seu compromís social i professional amb els mateixos treballadors i amb els entorns on desenvolupa la seva activitat.

Complementa la seva actuació un programa de beques que des de fa quinze anys donen suport al talent dels joves en l’àmbit cultural: arts plàstiques, música o literatura.

El creixement tant de la coŀlecció com del grup empresarial va afavorir un debat que va reunir experts de l’art i de l’arquitectura, i va concloure amb les bases d’un nou projecte que ja ha iniciat el seu camí. Respon al nom de PLANTA i es tracta d’un espai on es troben i conviuen art, arquitectura, ciència, innovació, talent i empresa. Situada a Balaguer, Lleida, la nova seu de la Fundació es concep com un espai educatiu i artístic per a escoles, universitats i comunitat local, a més de promoure el pensament, la recerca i la comunicació. Arquitectònicament, l’edifici està excavat a l’espai que ocupa la planta d’extracció d’àrids on terra, roca i aigua són utilitzades, transformades i reutilitzades.

PLANTA segueix un disseny pensat per acollir iniciatives artístiques úniques als espais denominats site-specific. S’hi convidaran artistes de tots els àmbits a desenvolupar creacions pensades exclusivament per a aquest paisatge: fins ara hi han participat Wim Wenders, Bill Viola i Chiharu Shiota, i s’hi han creat els programes «Talking Architecture», «Moviement» i «SonarPLANTA».

 • «Talking Architecture» són trobades moderades per l’arquitecte i professor Ricardo Devesa en què es convida arquitectes, crítics i inteŀlectuals de diferents disciplines a reflexionar al voltant de l’arquitectura. S’han fet tres trobades sobre els temes següents: «Lloc, temps i energia», «Materialitat, espai i forma» i «Entorns, recursos i tècniques».
 • «Moviement» és una trobada internacional d’escoles de cinema que reuneix estudiants amb professionals de prestigi del sector cinematogràfic i audiovisual. L’objectiu és crear una plataforma de coneixement que promou el talent dels més joves com a font per al futur del cinema, i que connecti aquesta disciplina amb el videoart, la fotografia, la dansa, la literatura, la filosofia, la música, la tecnologia i la ciència.
 • «SonarPLANTA» són pràctiques artístiques en l’àmbit del New Media Art i altres formes emergents de creació contemporània. És un projecte que es porta a terme juntament amb el Sónar, Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art.

Prova de la qualitat i exceŀlència del projecte és que va ser seleccionat per Rem Koolhaas com a Esdeveniment Coŀlateral de la 14a Exposició Internacional d’Arquitectura de la Biennal de Venècia del 2014.

Recursos de premsa

Contingut relacionat

FAyMFundació Sorigué