Agnes Gund, una vida dedicada a la filantropia

Agnes Gund creu fermament que l’art és un dret i no un privilegi, convicció que ha motivat la seva activitat filantròpica al món de l’art i l’educació durant les darreres quatre dècades.

Així ho descriu a la conferència «Plaers i aventures de coŀleccionar i donar art».

actualidad-gund-01

Placeres y aventuras de coleccionar y donar arte
Agnes Gund
Conferència completa (PDF)
The Joys and Adventures in Collecting and...
Agnes Gund
Complete lecture (PDF)

Agnes Gund afirma que coŀleccionar és un plaer personal en molts sentits. Tanmateix, pensa que l’art ha de ser compartit, garantint-li un lloc a la vida pública.

«Quan faig donacions, el meu objectiu és ajudar una institució a omplir un buit a la seva coŀlecció. Jo acostumo a plantejar-me certes preguntes: Què necessita aquest museu en concret? Què necessita veure el públic? Quins artistes en particular falten en una determinada coŀlecció museística? Idealment, quan transfereixo a un museu una obra d’art, aquesta cobrirà una necessitat i un espai en els fons de la institució.»
«El coŀleccionisme ─a través del mecenatge i la filantropia que fomenta─ m’ha permès oferir meravelles com aquestes a altres persones. L’art forma part de la civilització. El posseïm  només de manera temporal i tenim la responsabilitat d’assegurar-li una bona llar. Donar és per a mi el més gran dels regals.»
actualidad-gund-02

De esquerra a dreta: vista de les obras Cloudy.presentdistance (2015) de Paula Crown i Untitled (Rome) (1961) de Cy Twombly a la residència d’Agnes Gund a Nova York. Foto de Javier Bosques-Meléndez. Cortesia Agnes Gund

«Crec sense cap dubte que el seu llegat ve ja marcat per la seva entrega total i apassionada als artistes vius. Creu en els artistes i està disposada a córrer riscos.»

– Glenn Lowry, director del MoMA

Com a ferma defensora i divulgadora dels drets de la dona, un dels grans interessos d’Agnes Gund és coŀleccionar obres d’art de dones artistes, així com incentivar els museus per a que contribueixin a la inclusió de dones artistes i professionals en general als seus programes.

Destaca també el seu interès pels artistes de minories socials: «Les tasques d’aquests artistes sovint reflecteixe les experiències de les minories, en uns Estats Units diversos i canviants, d’una forma dramàtica o emblemàtica. La seva obra és amb freqüència inevitablement narrativa.»

Kerry James Marshall, Sense títol (Club Scene), 2013. Pintura de polímer sintética i brillantina sobre tela, 302,2 x 548,6 cm

«La filantropia és una qualitat molt important per cada generació de la meva família». Com ella mateixa explica, l’ímpetu de donar ve donat pels valors de l’Oest Mitjà dels Estats Units i del desig de contribuir al progrés i benestar social.

L’any 1977 funda l’organització Studio in a School com a resposta a les retallades dràstiques en educació que suprimien pràcticament els programes d’art a les escoles públiques de la ciutat de Nova York.

«És una organització única que porta els artistes a les aules de les escoles i als centres comunitaris per a ensenyar i inspirar els nens que d’altra manera no tindrien una educació artística. Al llarg de quatre dècades hem tingut a Studio a més de 800 artistes-educadors que han ensenyat a gairebé 900.000 alumnes, des de preescolar fins la universitat. Són molts els artistes que conec i dels que tinc obra que han vingut a donar classes a Studio in a School.»

Jeff Koons participant al programa Studio in a School. Foto de Mindy Best. Cortesia Studio in a School.

Ursula von Rydingsvard participant al programa Studio in a School. Foto de Mindy Best. Cortesia Studio in a School.

L’organització està activa a més de 170 escoles públiques; ofereix formació professional als docents, beques, pràctiques remunerades a estudiants de diversos ambients culturals, la majoria d’ells de renda baixa, a museus i institucions culturals de les ciutats de Nova York i Filadèlfia (ARTS Intern Program).

Des del seu punt de vista, és una manera molt interessant i enriquidora d’integrar a joves professionals de diversos ambients culturals a l’equip dels museus, ja que alguns d’aquests becaris després de les pràctiques arriben a consolidar els seus llocs de treball. «Per atraure una audiència diversa un museu ha de tenir un equip divers».

FAyMAgnes Gund, una vida dedicada a la filantropia