«A l’ombra de l’art. El tresor de la curiositat.»

Francisco Calvo Serraller, catedràtic d’Història de l’Art, va pronunciar el discurs d’obertura de la sisena edició dels Premis Art i Mecenatge.

«[…]Hi ha moltes raons que acrediten el sentit i la força i inclús també el poder de “l’ombra”. En certa manera l’art és un refugi, una cosa que de sobte, quan l’atravesses, transforma la teva manera de ser, de pensar i de sentir.»

«A l’ombra de l’art […] estem tots nosaltres; i en això té molta importància aquesta iniciativa de la Fundació Art i Mecenatge. Avui, a més, és una festa de reconeixement en algun dels segments més crucials en el que l’art aconsegueix una projecció comunitària.»

«Aquesta indagació extraordinària que ens permet l’art, que és el preguntar per preguntar, el preguntar sense resposta, l’enllaçar una pregunta amb una altra, aquest estat d’exploració seria en certa manera com la decantació de la curiositat més profunda […] és una mica esperonar la nostra curiositat, la nostra capacitat interrogativa molt més de totes les coses de les que es pugui obtenir una resposta immediata, fàcil i pràctica.»

«Si hom realment no té curiositat, si no té capacitat d’interrogació, si hom no té capacitat d’insatisfacció per no quedar-se sense resposta… si no s’és curiós, no hi ha res a fer. Llavors una condició fonamental és ser curiós. El curiós pot arribar a ser amateur, pot ser un estimador, un amant de l’art i llavors puja un esglaó i l’amant de l’art pot desenvolupar la seva passió sense restriccions. I en última instància, sense haver de ser necessari que les tres coses es subroguin —tot i que puguin fer-ho—, està el coŀleccionista.»

«L’art és una ombra que diu molt sobre nosaltres mateixos a través d’una cosa tan meravellosa com és l’aparèixer, l’aparença, i que ens enriqueix no només informant-nos sobre què és real sinó informant de qui som i què podem fer. En aquest sentit, creo que no està malament emparar-se a l’ombra de l’art.»

Veure les imatges de la cerimònia            Descarregar discurs complet (PDF)

FAyM«A l’ombra de l’art. El tresor de la curiositat.»